МИСТЕЦТВО ЖИТИ ПОРУЧ

Під таким гаслом проходив у нашому навчальному закладі День толерантності.

У цей день разом із практичним психологом Синяковою Т.В. для учнів 4-В та 5-А класів було проведено урок доброти «Толерантність врятує світ», для учнів 5-Б класу – досьє цікавих фактів «Скарбниця людської душі». Годину цікавих повідомлень «Ми різні, але ми разом» підготовлено для учнів 6-А та 6-Б класів. Учні 9-А та 9-Б класів активно брали участь та завзято обговорювали різні вчинки людей на уроці-ситуації «Мистецтво жити поруч». 

 У шкільному бібліотечно-інформаційному центрі завідуючою бібліотекою було підготовлено виставку-діалог «Мистецтво жити поруч» та проведено інформаційний огляд літератури з даної теми.

Діти довідалися про культуру людського спілкування, загальну моральну культуру людства на прикладах української та світової художньої літератури. Багато творів класичної та сучасної дитячої літератури піднімають проблеми толерантності, взаєморозуміння та поваги.
Гуманістичні, толерантні ідеї сповідували у свій час українські письменники XIX-XX ст., які наполегливо проводили думки про національні та загальнолюдські цінності – взаєморозуміння, терпимість, щастя, добро, гуманізм. Зокрема Т.Г.Шевченко виділяв як найвище благо – добро, волелюбність, ненасилля, вірив в їх перемогу над злом, тиранією.
Істинним гуманізмом пронизана творчість Лесі Українки, Богдана Лепкого, Василя Стуса, Василя Симоненка, публіцистична і педагогічна спадщина Б.Д.Грінченка, В.О.Сухомлинського.
Тема толерантності в художній літературі висвітлена і в таких творах, як «Малюк і Карлсон» А.Ліндгрен, «Мауглі» Р.Кіплінга, «Король Матіуш І» Я.Корчака, «Поліанна» Е.Портер, «Торт у небі» Д.Родарі, «Русалонька із 7-В» М.Павленко, «Маленький принц» А. Сент-Екзюпері, казки Г.Андерсена тощо.
По закінченні масових заходів учні ще раз повторили основні принципи толерантності для використання у повсякденному житті:
- будьте готові до того, що всі люди різні – не кращі й не гірші, а просто різні;
- навчіться сприймати людей такими, якими вони є, не намагайтесь змінити в них те, що вам не подобається;
- цінуйте в кожній людині особистість і поважайте її думки, почуття, переконання, незалежно від того, чи збігаються вони з вашими;
- зберігайте «своє обличчя», знайдіть себе і за будь-яких обставин залишайтеся самими собою;
- прагніть завжди бути толерантними.

art of living nearby

Херсонський ліцей №51 © 2014 - 2024 Всі права застережені..
зроблено photografica