МАНДРІВКА В ГЛИБИНУ НАРОДНИХ ЗВИЧАЇВ

Відомий знавець культурної спадщини Олекса Воропай писав: «Звичаї, а також мова – це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю».
Упродовж багатьох століть український народ безупинно творив своє, тільки йому властиве духовне середовище, наповнюючи його своєрідними традиціями та обрядами.

Шкільний бібліотечно-інформаційний центр нашого навчального закладу запропонував школярам дізнатися більше про історію культури, народні звичаї, традиції свого народу та прочитати багато нового і цікавого з книжок, представлених на тематичній полиці « Свята і звичаї українського народу».
Народні свята - один із важливих елементів духовної культури народу. Вони беруть свій початок з дохристиянських часів, коли наші предки вірили в сили природи: сонце, вітер, вогонь, дощ та інші природні явища. Прадавні народні обряди тісно пов'язувались з порами року та відповідно до них працею в полі і господарстві. Це були весняні, літні, осінні, зимові свята.
З часу прийняття християнства упродовж віків різні вірування, традиції і звичаї наших предків злилися з християнськими обрядами і надійно оберігають духовний зв’язок поколінь.

IMG 20180216 141031

Ознайомитися з народними святами завітали до шкільного бібліотечно-інформаційного центру учні 5-Б і 5-В класу з вчителем Коваленко Н.П. – вчителем мистецтва та художньої культури. Їм було продемонстровано відеофільми про історію виникнення народних свят і вірувань. Особливу увагу було акцентовано на святах, які завершують зимовий цикл - це святкування Масляної неділі та Стрітення. Вони символізують проводи зими та радість зустрічі з довгоочікуваною весною. Наприкінці масового заходу діти з задоволенням відповідали на питання вікторини про народні свята, традиції і звичаї українського народу.
Нині, як і багато століть тому, народні традиції та звичаї є одним із головних чинників відродження українського народу, його національної свідомості та людської гідності.

IMG 20180219 092654

Херсонський ліцей №51 © 2014 - 2024 Всі права застережені..
зроблено photografica